Sunday, 8 July 2012

. Climbing mt.kinabalu .

Assalamualaikum .

hello readers !

da baca tajuk entry ni ?. kalu da baca mesti da tau apa y  mau dkongsi kan . kalu y belum baca tu , sila lar baca lagi . (:

setelah lama b'angan2 mau mendaki gunung kinabalu ,
impian menjadi kenyataan 
 7 july 2012 5.05 am , smpai juga akhir'ny !
 * asal jak dr ranau tp baru dapat  mendaki gunung tu . (:

Pengalaman  sebelum, semasa n selepas  pendakian memang TERlalu banyak.
Sebelum pendakian , ce bertanggungjawab untuk bt tempahan pendakian.
susah juga mau urus benda ni. kadang-kadang pening kepala fikir tp ALHAMDULILLAH ALLAH permudahkan urusan kami, 3 hari sebelum pendakian semua da selesai .
tips untuk sesapa y mau menawan mt.kinabalu tu , tempah lar 6 or 7 bulan lebih awal.

06 july 2012,
misi pendakian kami seramai 29 orng bermula.Perasaan memang bercampur baur .
xcited, risau , happy n macam2 lagi lah.

habis jak taklimat dr guide & bacaan doa (10.30 ), terus jalan.
walaupun penat, lenguh kaki tetap jg jalan sebab semangat tu terlalu tinggi.
al maklumlah , orang 1st time naik memang begini. HAHA
ce sampai d laban rata jam 2 pm  dengan keadaan baju basah sebab kehujanan.
Memang sejuk giler2 .
plan awal mau tukar baju bila sampai tapi beg baju tempat guide .
Nasib baik lar kawan pinjamkan baju . * tengss intan *

esoknya, 07 july 2012 02.30 am ,
kami meneruskan perjalanan untuk mendaki ke puncak kinabalu .
jalan untuk sampai ke puncak tu , memang HEBAT dengan keadaan y gelap .
Actually, ce hampir give up coz lama sangat sampai puncak . kaki pun sakit , pening kepala .
nasib lar semangat orang 1st time naik sentiasa berkobar-kobar . HAHA
jalan punya jalan , finally ce sampai juga d puncak pd jam 5.05 am .
puas hati + gembira sangat!

tengss banyak2 pd y banyak membatu .
especially to Intan , teman sepanjang perjalanan .(:
to farid y jadi guide time mau p puncak n Boby y jadi guide u turun dr puncak .
untung ada classmate macam dorang ni . HAHA
jg to kak mimie y banyak membantu n to paci2 guide .
and tengss juga rakan-rakan y lain  .

jum tengok gamba pula !

sesi taklimat .

 b'gamba d starting point .

still senyum walupun da penat .

rehat kejap b4 meneruskan ekspdisi .

makan megi u memanaskan badan * jaket KENT pling menang . HAHA

Alhamdulillah , sampai jg akhirnya .

KEBANGGAAN (:

P/s : InsyaALLAH , nxt yr mau mendaki lagi . so, mt.kinabalu , wait 4 me (:

Wassalam .








2 comments:

  1. kuat semangat tul, klu sy ikut msti lambat lg. haha.. gudluck nex year!

    ReplyDelete
  2. kali kedua mesti cepat da tu . jom lar ! kt jalan mesilau .

    ReplyDelete